Goede ergonomie maakt thuiswerken leuker

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 15:59

Sinds de coronacrisis is thuiswerken eerder regel dan uitzondering. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Een van de grootste nadelen is het risico op fysieke klachten. Zo blijkt dat klachten in nek, schouders, armen en handen behoren tot de grootste gezondheidsrisico’s (Birimoglu Okuyan C., Begen M. 2020). Aangezien er ook een aantal grote voordelen zitten aan thuiswerken, denk aan toegenomen productiviteit, minder ziekmelding als gevolg van stress, besparing op bedrijfskosten en meer voldoening uit het werk (Church N. 2015) is het de moeite waard om het specifieke nadeel, lichamelijke klachten, eens onder de loep te nemen. Want als het lukt om dat nadeel te verminderen wordt thuiswerken nog effectiever – en leuker.

 

Mensendieck therapie voor thuiswerken

Het belang van een goede houding en ergonomie

Het blijkt dat ergonomische aanpassingen een belangrijk effect hebben op het oplossen en voorkomen van klachten in de bovenste lichaamshelft (Baydur H, Ergor A, Demiral Y, Akalin E.,2016 , Celik S. et al 2017). Je kunt dit echter niet los zien van je kwaliteit van bewegen. Het wordt algemeen aangenomen dat de manier waarop je beweegt van invloed is op het al dan niet ontwikkelen van klachten. Als bijvoorbeeld je bureau te hoog staat dan kun je deze wel omlaag zetten, maar als je dan vervolgens krom voorover gebogen op je bureau gaat hangen met je schouders omhoog getrokken, dan is de kans groot dat je alsnog pijn in je nek of schouders gaat krijgen.  

Zit jij thuis ook nog aan de eettafel te werken?

Het is ergonomisch totaal onverantwoord maar een groot deel van de mensen die thuis werken werkt nog steeds gewoon aan de eettafel. Wist je dat de gemiddelde eettafel 80 tot 90 cm hoog is? Terwijl voor de meeste mensen de ideale bureauhoogte minder dan 70 cm is! Met ander woorden de eettafel is veel te hoog. Met als gevolg te veel spanning op je nek- en schouderspieren en overmatig gebruik van je onderarmen en polsen tijden het typen. Dit kan resulteren in nek- en schouderklachten en/of pijn in je onderarmen en polsen. 

Dus wat heb je in ieder geval thuis nodig?

Een goede bureaustoel en een in hoogte verstelbaal bureau, of een bureau dat al laag genoeg staat.

Waarom je beter eerst goed kunt gaan zitten – en daarna pas de ergonomie aan moet passen

Door eerst goed rechtop te gaan zitten met je schouders ontspannen is het makkelijker om je werkplek op de juist manier in te stellen. Je kunt dan namelijk je werkplek aanpassen aan de juiste manier van bewegen. Zo voorkom je dat je je manier van bewegen aanpast aan je werkplek en je op  een onnatuurlijke manier gaat bewegen. Hieronder een paar tips die je kunnen helpen om goed te gaan zitten.

  • Zet je voeten plat op de grond en probeer je benen zo optimaal mogelijk te ontspannen. Pas eventueel de stoelhoogte aan zodat dit makkelijker gaat.
  • Zet je billen achter in de stoel tegen de rugleuning zodat je bekken rechtop staat met je onderrug recht. Indien mogelijk met je onderrug en bovenrug ondersteunt. Maar je kunt ook recht zitten zonder steun. Als je dat doet zorg dan dat je schouders recht boven je heupen staan.
  • Zorg dat je bovenrug ontspannen op je onderrug staat. Licht bol in de bovenrug.
    Schouders ontspannen. Dus niet naar achter trekken! En ook je borstbeen niet naar voren trekken! Hierdoor ga je overstrekken en komen je schouders juist op spanning.
  • Pas je rugleuning zo aan dat deze de neutrale vorm van de wervelkolom ondersteunt. Beweeg je armen vanuit de bovenarmen. Zit je goed dan kun je je armen bewegen zonder dat je schouders aanspannen.

Als je dan eenmaal goed zit dan kun je met instelling van je stoel en je bureau beginnen. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in het artikel Thuiswerken – tips om je werkplek ergonomisch in te richten

Door op de bovenstaande manier te werk te gaan kun je veel klachten voorkomen. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van thuiswerken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.