Rugklachten

Zit je net lekker in je workflow, begint de pijn in je rug weer op te spelen. 

Even lopen of gaan verzitten helpt niet meer. Wat nu? 

 

Je wervelkolom is in vele richtingen te bewegen wat erg praktisch is. Het kan echter een probleem worden als je hierin bepaalde voorkeuren ontwikkelt. Voorbeelden hiervan zijn: Krom en scheef achter je computer zitten, je wervelkolom te veel strekken tijdens staan en (hard)lopen. Of zijwaarts op de bank hangen. Hierdoor ontstaat er een asymmetrische belasting op je wervelkolom. Veelal is dit een onbewuste gewoonte waardoor geleidelijk klachten kunnen ontstaan. Als je dit patroon niet verandert is de kans groot dat je klachten ook niet veranderen.

 


Een stabiele wervelkolom

De stabiliteit in je rug wordt mede bepaalt door de stand van je wervelkolom en de spieren van je romp. Als je bijvoorbeeld onderuit gezakt zit kunnen je rugspieren niet goed werken. Je hangt dan in je banden en gewrichten. Hierdoor zal je wervelkolom op den duur instabieler worden. Door te hangen in je gewrichten en banden zal de druk op je wervelkolom op bepaalde plekken verminderen. Maar op andere plekken juist verhógen. Terwijl de druk op je wervelkolom zo veel mogelijk gelijk verdeelt zou moeten zijn.

Onderuit gezakt zitten of te veel strekken geeft pijn in je rug

Onderuit gezakt zitten of te veel strekken verhoogt de druk op je onderrug

Hetzelfde gebeurt als je bijvoorbeeld vaak op één bil zit en scheef hangt. Hierdoor ontstaat een asymmetrische spierspanning op je rug- en buikspieren. Veelal zie je dit patroon ook terugkomen bij het staan en lopen. Bijvoorbeeld dat iemand graag op één been leunt bij het staan. Of naar links of rechts hangt tijdens het lopen. Als je dit patroon te lang volhoudt zal de spierspanning aan één kant van je lichaam afnemen. Terwijl de spanning aan de andere kant juist steeds meer toeneemt. Dit kan zorgen voor klachten.

 

De invloed van je benen op je rug

De stand van je wervelkolom wordt ook beïnvloedt door de stand van je benen. De stand van je knieën kan bijvoorbeeld invloed hebben op de stand van je bekken.  De stand van je bekken kan weer invloed hebben op de stand van je onderrug en vervolgens weer op de stand van je bovenrug. (zie afbeelding)

Of als je leunt op één been en je bekken laat wegzakken; je wervelkolom zal dan een zijwaartse kromming krijgen, met asymmetrische spierspanning tot gevolg.

De meest stabiele stand van je wervelkolom is dan ook de neutrale stand. Je onderrug staat dan licht hol, je bovenrug licht bol en je nek weer licht hol. Gekoppeld aan het juiste gebruik van je benen levert dit een functionele bewegingsketen op waarbij de spanning en pijn in je rug snel kunnen verminderen.

 

Achterover hangen met je rug verhoogt de kans op klachten

Onderuit gezakt staan vergroot de druk in je onderrug

Recht staan verkleint de kans op klachten in de onderrug

Rechtop staan met de wervelkolom in de neutrale stand