Slechte houding

Iedereen weet dat 'een goede houding’ belangrijk is. En velen van ons hebben weleens van hun vader of moeder gehoord dat ze rechtop moeten gaan staan of zitten. Maar ondanks dat we het allemaal weten lukt het vaak niet om het vol te houden. Hoe kan dat?

Houding als kind

Dat komt omdat we vaak niet meer weten hoe je op de juiste manier recht moet gaan staan. We hebben het als klein kind allemaal goed gedaan maar we zijn het kwijt geraakt. Kijk maar eens naar jonge kinderen van een jaar of 3. Als ze lopen of aan tafel zitten te knutselen dan zitten ze keurig rechtop met hun wervelkolom in de natuurlijke krommingen. En als ze wel krom zitten – kijk dan 5 seconden later nog eens? Dan zitten ze waarschijnlijk weer recht.

Als kinderen ouder worden en veel moeten zitten dan zie je dat ze steeds minder vaak recht zitten. Als je dat maar genoeg doet en het lang volhoudt verlies je na verloop van tijd de natuurlijke neiging om rechtop te gaan zitten. Het zenuwstelsel en de spieren raken daar aan gewend en passen zich aan aan het krom zitten. Er wordt onbewust een nieuwe gewoonte aangeleerd.

 

De natuurlijke vorm van de wervelkolom

Iemand die op een natuurlijke manier beweegt, heeft over het algemeen een licht holle onderrug, een lichte bolle bovenrug en een licht holle nek. Dit noemen we de fysiologisch natuurlijke krommingen van de wervelkolom. Bij verschillende bewegingen kan de rug verschillende vormen aannemen. Maar de rug komt steeds weer terug in de natuurlijke krommingen. Hierdoor belast je je rug veel natuurlijker en kunnen bijvoorbeeld je schouderspieren beter ontspannen.

Wat is een rechte wervelkolom?

De wervelkolom in de fysiologische krommingen

Hoe doe je dat?

Je kunt uiteraard wel leren om weer met je rug in de natuurlijke krommingen te bewegen. Je hebt het als klein kind immers ook gedaan! Alleen heb je het toen in een onbewust leerproces geleerd gedurende je motorische ontwikkeling. Als je nu niet meer voelt wat precies recht is zul je hulp nodig hebben. Je hebt iemand nodig die jouw aanleert wat recht is en je helpt om te herkennen wat precies goed is voor je rug. Zo kan het zijn dat wanneer je recht staat je het gevoel hebt dat je scheef staat. Daarnaast kunnen er spieren gaan protesteren en soms zelfs pijn gaan doen. Met andere woorden ‘prettig’ is dan niet de juiste referentie voor 'recht of goed'. Door middel van een gestructureerd leerproces kun je weer 'recht' leren zitten, staan en lopen. Hierdoor zullen je zenuwstelsel en spieren zich aanpassen waardoor dit na verloop van tijd weer prettig voelt. En dan wordt het ook makkelijker om het vol te houden. Dat is wat wij jou kunnen leren bij Oefentherapie Utrecht.