Werkwijze Oefentherapie Utrecht

Visie

Oefentherapie Cesar - Mensendieck Utrecht verklaart klachten in het steun- en bewegingsapparaat uit het bewegingsgedrag. Bij natuurlijk bewegingsgedrag worden gewrichten en spieren in de juiste volgorde en juiste combinatie gebruikt. Een verstoring van deze volgorde en combinatie kan leiden tot klachten. Als dit verstoorde bewegingsgedrag is geautomatiseerd gaan de klachten niet vanzelf over.


Onderzoek

Oefentherapeut Cesar - Mensendieck onderzoekt patiënt met schouder en armklachten.

Het onderzoek begint met een gesprek. Hierin je kunt vertellen wat de aard van je klachten is. De therapeut vraagt eventueel aanvullende informatie over factoren die van invloed zijn op je klachten.

Vervolgens wordt je manier van bewegen geanalyseerd. Er wordt dan gekeken of er een relatie bestaat tussen je manier van bewegen en de klachten. Hierbij gaan we meteen aan de slag met het corrigeren van je bewegingsgedrag. Daardoor kun je zelf ook direct ervaren en leren begrijpen wat voor invloed je manier van bewegen op de klachten heeft. Aan het einde van het onderzoek kan een inschatting gemaakt worden hoeveel behandelingen nodig zijn om de klachten onder controle te krijgen.

 


Behandeling

In de regel zullen er één of twee behandelingen per week plaatsvinden. In het behandeltraject leer je stap voor stap hoe je de manier van bewegen kunt veranderen. Je zult hierbij merken dat je lichaam zich gaat aanpassen aan die nieuwe manier van bewegen. Dat betekent dat je tijdelijk spierpijn kunt krijgen en dat op andere plaatsen spieren kunnen gaan rekken. Ook is het mogelijk dat je merkt dat de doorbloeding in je armen gaat verbeteren. Je krijgt dan ineens warme handen terwijl die vaak koud waren.

De vaardigheden die je in de behandeling leert kun je vervolgens meteen toepassen. Je krijgt dan ook na iedere behandeling huiswerk mee. Geen oefeningen maar vaardigheden die je praktisch kunt toepassen.

In het traject leer je ook om je werkplek op de juiste manier in te richten. Daarnaast is het mogelijk om een behandeling op je werkplek plaats te laten vinden zodat de therapeut je nog gerichter kan adviseren.

 

Wil je een afspraak maken voor een onderzoek? Neem gerust contact met ons op.