RSI

Krijg je RSI-klachten door PC-gebruik? Of ligt de oorzaak ergens anders?

Bij Oefentherapie Utrecht gebruiken we de term RSI voor klachten in je nek, schouders, armen en handen. Al dan niet veroorzaakt door beeldschermwerk. We verklaren deze klachten door een verkeerde manier van bewegen.


Verstoring in bewegingsketen geeft klachten

Bij een natuurlijke manier van bewegen worden gewrichten en spieren in de juiste volgorde en juiste combinatie gebruikt. Dit noemen we een bewegingsketen.

Bewegingsketens zijn terug te vinden in alle bewegingen die een mens maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de forehand van een tennisser. De gewrichten en spieren worden in de juiste combinatie en volgorde gebruikt om de bal zo efficiënt mogelijk te raken. In 'gewone' dagelijkse bewegingen zoals iemand een hand geven, typen, een bord uit de kast pakken, doek uitwringen etc. vinden we deze bewegingsketens ook terug.

Een verstoring in een dergelijke bewegingsketen kan klachten geven: spiervermoeidheid, spierkramp, stijfheid, aanhechtingspijn, tintelingen, krachtverlies en een verminderde doorbloeding (koude handen). Als zo'n verstoring een gewoonte is geworden en is geautomatiseerd dan gaan de klachten niet meer vanzelf over.


Hoe zit dan dan bij RSI?

Een neutrale stand van je wervelkolom vormt de basis voor een natuurlijke manier van bewegen. Mensen met RSI hebben, naast hun klachten, vaak een aantal overeenkomsten. Door goed te observeren is te zien dat zij hun wervelkolom niet meer in een neutrale stand hebben staan. Dat wil zeggen, te veel gebogen, te veel gestrekt of zelfs zijwaarts gebogen of gedraaid.  Je kunt je wellicht voorstellen dat dit invloed op de rest van je lichaam, zoals je schouders, armen of handen.

Illustratie waarop twee patiënt achter computer zitten. 1 gedraaid en 1 recht.  Gedraaid zitten zorgt voor meer spanning in schouders.

Gedraaid achter je PC zitten kan leiden tot klachten in onder andere je schouders en armen


Pijnlijke schouderspieren door te veel strekken

Als je je rug teveel hebt gebogen, dan zorgt dit ervoor dat je schouders naar voren gaan hangen. Te veel strekken van je rug heeft als gevolg dat je schouders te ver naar achteren komen te staan. In beide gevallen heeft dit invloed op de spanning van je schouderspieren: de spierspanning neemt toe. Ook kunnen nu bepaalde bloedvaten en zenuwen naar je armen worden afgekneld. Met als gevolg een verminderde doorbloeding (koude handen!) en tintelingen in je armen.

Illustratie van persoon die overstrekt zit met verhoogde spierspanning op nek en schouders.

De spanning in je onderarm neemt toe

Deze veranderde positie van je schouders zorgt ervoor dat je bovenarmen gedraaid komen te hangen in je schoudergewricht. Hierdoor wordt het moeilijker voor de omliggende spieren om je bovenarmen te bewegen. Bepaalde spieren kunnen namelijk niet goed aanspannen, terwijl andere spieren te veel moeten aanspannen. De biomechanica in je lichaam zorgt er nu voor dat je automatisch meer vanuit je onderarmen gaat bewegen. De spanning in je onderarmen neemt hierdoor langzaam maar zeker toe.


Instabiel polsgewricht: klachten in onderarm, pols en handen

Het tekort aan beweging in je schoudergewrichten zorgt er ook voor dat je meer en vaker je polsen moet belasten. Je polsgewricht is een ander soort gewricht als bijvoorbeeld je heup, schouder of elleboog. Dit zijn gewrichten waarin je veel en vaak kunt bewegen. Je polsgewricht zou zoveel mogelijk stabiel moeten zijn. Bijvoorbeeld als je iets tilt, een doek uitwringt, een fles opdraait en als je typt en muist.

De ontstane instabiliteit heeft een grote uitwerking op de spieren en pezen in je onderarmen en handen. De pezen, zenuwen en bloedvaten in je onderarm lopen via een tunnel in de pols (de carpaaltunnel) naar de hand. Zodra de pols buigt wordt de carpaaltunnel smaller waardoor de pezen, zenuwen en bloedvaten kunnen worden afgekneld. Als je met je vingers gaat bewegen terwijl je pols gebogen is, om bijvoorbeeld te muizen of te typen, ontstaat een verhoogde wrijving in de pols die op den duur klachten kan veroorzaken. Je kunt klachten krijgen in je pols, je vingers, maar ook in je onderarm en elleboog. Door de afknelling van zenuwen en bloedvaten kunnen tintelingen, gevoelsverlies, krachtsverlies en koude handen ontstaan.

 

Illustratie van hand met pezen en zenuwen in de pols.

Pezen en zenuwen in de pols en hand


Op bovenstaande afbeelding is een gebogen pols weergegeven. In combinatie met het bewegen van de hand in de pols tijdens het muizen vaak de oorzaak van klachten.

 

Een rechte pols. Tijdens het bewegen van muis wordt de pols stabiel gehouden door de spieren in de hand. De hele arm beweegt mee.

 


RSI is dus een verstoorde bewegingsketen waarbij het ene gewricht een negatieve invloed heeft op het volgende gewricht. Met klachten in de gewrichten, spieren en/of pezen  tot gevolg.


Om je klachten onder controle te krijgen zul je anders moeten leren bewegen. Vervolgens moet je dit net zo lang oefenen totdat dit geautomatiseerd is. Een nieuwe gewoonte aanleren dus. Zie ook: pagina – werkwijze