Oefentherapie Cesar Mensendieck Utrecht nekhernia

Nekhernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi [HNP]) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen (zoals verlammingen en/of gevoelsverlies) kunnen ontstaan.

Slijtage (of degeneratie) van een tussenwervelschijf is een proces dat tijdens het leven bij ieder mens in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Dat kan aanleiding geven tot nekklachten, hoewel dat lang niet altijd gebeurt. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen. Soms treedt er zelfs een scheur in de vezelring van de schijf op, waardoorheen dan stukken van de weke kern naar buiten kunnen worden geperst, meestal bij de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. Iedereen kan een nekhernia krijgen, en waarom dit bij de één wel en bij de ander niet gebeurt is niet bekend. Wel kunnen in bepaalde families hernia’s iets vaker optreden. Uit recent onderzoek is gebleken dat roken het degeneratieproces van de tussenwervelschijven kan versnellen, hetgeen een ongunstige invloed heeft op de wervelkolom.

 

Behandeling bij Oefentherapie Cesar Mensendieck Utrecht

Gelukkig hoeft 80-90% van de nekhernia’s niet geopereerd te worden. Oefentherapie kan helpen bij het herstel en het weer normaal functioneren. In de behandeling wordt gewerkt aan het verbeteren van de manier waarop je de nek belast om zodoende het herstel te bevorderen. Als je bijvoorbeeld je nek continue te veel gebogen of gestrekt houdt, of zijwaarts gebogen (scoliose), gedraaid of juist een combinatie daarvan heeft dit gevolgen voor de belasting op de tussenwervelschijven. Door weer te leren bewegen met de wervelkolom in de natuurlijke curven ontstaan een natuurlijke belasting op de tussenwervelschijven waardoor deze beter kunnen herstellen.

 

Meer informatie:

Nederlands vereniging voor neurochirurgie

https://www.nvvn.org/patienteninfo/wervelkolom-en-ruggenmerg/nekhernia/