Nekklachten | Schouderklachten

Veel mensen krijgen last van hun nek en schouders na langdurig computergebruik.

Iedereen kent dat zeurende gevoel wel aan het einde van een drukke werkdag. Je zou misschien denken dat dit er bij hoort. Dat het normaal is dat deze spieren wat stijf en pijnlijk zijn – je hebt immers hard gewerkt. Maar zou het niet heerlijk zijn als je deze spieren juist ontspannen kunt houden?

 


De oorzaak van nek- en schouderklachten ligt vaak ergens anders dan in je nek en schouders zelf.

Bij mensen met nek- en schouderklachten is vaak een overeenkomst in hun manier van bewegen te zien. Namelijk:

  • Bij bijna alle bewegingen die ze maken houden ze hun wervelkolom niet in de neutrale stand 
  • Voor het ademen gebruiken zij hun nek- en schouderspieren
  • Ze bewegen hun armen met hun schouderspieren in plaats van met alleen hun armspieren
  • Voor veel mensen is dit een onbewuste gewoonte

 

In de neutrale stand van je wervelkolom staat je onderrug licht hol, je bovenrug licht bol en je nek weer licht hol. Dit worden de natuurlijke curven genoemd

Als je je wervelkolom continue te veel gebogen of gestrekt houdt, of zijwaarts gebogen (scoliose), gedraaid of juist een combinatie daarvan heeft dit gevolgen voor de spanning in je nek- en schouderspieren. Zoals te zien is op de illustratie. 

 

Onnatuurlijke curven van de wervelkolom verhoogd de spanning van nek- en schouderspieren.

Het continue gebogen houden van je wervelkolom (of te veel gestrekt, zijwaarts of gedraaid) heeft bijvoorbeeld invloed op de stand van je schouders. Je ribbenkast beweegt namelijk mee met je wervelkolom. Als je je wervelkolom laat inzakken, zakt je ribbenkast ook mee. Strek je te veel, dan strekt je ribbenkast ook. Het gevolg van het inzakken of te veel strekken is dat je schouderspieren extra aan moeten spannen. Normaal rust je schoudergordel namelijk op je ribbenkast. Maar dit kan alleen als je wervelkolom in de neutrale stand staat. 

Ook je nekspieren zullen harder moeten werken als je wervelkolom niet in die natuurlijke curven staat. Stel je zit achter de computer met je onderrug en bovenrug ingezakt. Als je op je beeldscherm wilt kijken zal je nek nu extra moeten strekken. De spieren in je onder- en bovenrug zijn dan te weinig aangespannen, terwijl je nekspieren te hard moeten werken. Als je dit een dag volhoudt zal de spanning van je nekspieren flink toenemen. Met pijn tot gevolg.

 


Toename spierspanning door ademhaling

Het (zijwaarts) buigen, strekken of draaien van je wervelkolom heeft ook invloed op je ademhaling. Door een standsverandering van je wervelkolom verandert de stand van je ribbenkast mee. Hierdoor wordt het lastiger om je tussenribspieren en middenrif te gebruiken voor je ademhaling. Je lichaam zal nu automatisch je hulpademhalingspieren gaan inschakelen: je nek- en schouderspieren. Deze spieren hebben wel als functie om extra diep in te ademen bij inspanning (cardiofitnnes, hardlopen, etc.). Ze zijn er echter niet voor gemaakt om de hele dag mee te ademen. De spierspanning in deze spieren zal hierdoor nog meer toenemen.

 

de functie van je tussenribspieren is in- en uitademen.


Je armen bewegen zonder extra spanning

Tenslotte heeft het bewegen van je armen ook nog invloed op de spanning in je nek- en schouderspieren. Als je je armen beweegt zou je schoudergordel zo min mogelijk mee moeten bewegen. Alleen dan kunnen de spieren van je schouder ontspannen blijven. De stand van je wervelkolom en ribbenkast is daarbij wederom van groot belang. Alleen als deze  in een neutrale stand staan kan je schoudergordel rusten op je ribbenkast. Je armen kunnen nu bewegen zonder spanning te maken op je schouderspieren.

 

Arm optillen met aanspannen van de schouderspieren

Arm dicht tegen het lichaam met spanning op de schouderspieren.

Arm optillen zonder aanspanning van de schouderspieren

Elleboog wijst opzij, de schouder kan ontspannen blijven.


Om je klachten onder controle te krijgen zal je dus moeten leren om je wervelkolom weer in de juiste stand te zetten zodat je schouderspieren kunnen ontspannen. Zie ook: pagina – werkwijze