Hoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn worden de spieren in de nek en schoudergordel vaak overmatig aangespannen. De spieren in je nek hechten aan op de achterkant van je schedel en zijn verbonden met een peesplaat die over je hoofd loopt en vastzit aan de voorkant van je hoofd boven je ogen. Dit kan verklaren waarom spanning op je nekspieren door kan trekken over je hoofd. Dit kan zelfs doortrekken richting je ogen en kaken.

 

Stand van de wervelkolom

Een veel voorkomende oorzaak van overmatige spanning is de manier waarop je je wervelkolom en schoudergordel beweegt. Als je goed met je bekken rechtop zit, dan zit je op je zitbotten en heb je een lichte holling in je onderrug. Dat noemen we de lordose. In ee bovenrug zit een lichte bolling, de kyfose. In je nek zit dan weer een holling. Als deze holling en bolling aanwezig zijn dan kunnen je schouders losjes hangen. Deze moet je dus niet naar achter trekken. Maar als je bijvoorbeeld krom zit, of juist te veel gestrekt dan kan dit zorgen voor een verhoogde spanning op je schouderspieren. Blijf je de hele dag zo zitten met je schouder aangespannen achter je laptop, dan neemt de spanning steeds verder toe en kan dus pijn in je schouders ontstaan die doortrekt over je hoofd.

De Ademhaling

De ademhaling kan een belangrijke rol spelen. Een hoge oppervlakkige borstademhaling zorgt er voor dat je hulpademhalingsspieren, die ook in je schouders en nek zitten, overmatig worden aangespannen. Dit veroorzaakt weer extra spanning. Tevens kan een verstoord adempatroon chronische hyperventilatie veroorzaken wat op zichzelf ook hoofdpijnklachten kan geven.

Verbeteren van je bewegingsgedrag waarbij je nek en schouderspieren ontspannen blijven en je ademhaling op de juiste manier verloopt kan de klachten fors verminderen.