Ik wil graag mijn houding verbeteren maar het voelt zo geforceerd

Gepubliceerd op 12 mei 2021 om 15:01

De meeste mensen weten dat een goede houding belangrijk is. Het lukt alleen lang niet iedereen om een goede houding aan te nemen. Laat staan om het vol te houden. Vaak gehoorde uitspraken zijn:

  • ‘ik weet niet wat een goede houding is’
  • ‘ik weet wel hoe het moet maar ik ben te lui’
  • ‘het voelt zo geforceerd dat houdt toch niemand de hele dag vol’
  • ‘een slechte houding zit nou eenmaal bij ons in de familie’
  • ‘ik ben lang dus ik moet altijd naar beneden kijken’
  • ‘ik ben verlegen dus daarom loop ik krom’

Vaak is het iemand uit je omgeving zoals vader, moeder of een partner die een opmerkingen over je houding maakt waardoor je er over na gaat denken. Of misschien heb je jezelf op een foto gezien waarbij je opviel dat je houding niet goed was. Maar ook kan het zijn dat je fysieke klachten zoals rugklachten, nekklachten, rsi of hoofdpijnklachten in verband brengt met een verkeerde houding.

Voor de meeste mensen is fysieke gezondheid de belangrijkste reden om iets aan hun houding te willen doen. Het is dan ook een juiste constatering dat het verbeteren van je houding in veel gevallen je klachten kan oplossen of voorkomen.

Maar is het zo moeilijk om je houding te veranderen? En waarom helpt het eigenlijk zelden of nooit als je vader, moeder of je partner er iets van zegt? Dat laatste komt vooral omdat het advies van een familielid vaak gepaard gaat met het geven van een instructie. En die instructie is meestal niet goed. Het gevolg daarvan is dat je op een verkeerde manier gaat corrigeren wat zorgt voor een overmatige spierspanning. Het gevolg hiervan is dat er eerder klachten ontstaan dan dat er worden opgelost. Het is dan ook geen wonder dat je het niet volhoudt.

De meest gegeven instructie (en dus ook de meest gemaakte fout) is ‘ga rechtop staan met je borst naar voren en je schouders naar achter’. Hierdoor span je je schouders aan en ga je je rug strekken. En vooral dat aanspannen van je schouders kan problemen geven. Als je namelijk recht staat dan staat je rug in een aantal natuurlijke curven. Een holling in je onderrug een bolling in je bovenrug en een holling in je nek. Je schoudergordel kan bij deze vorm van de wervelkolom ontspannen op je ribbenkast steunen. Dit betekent dat je schouderspieren ontspannen kunnen blijven. Wat we vaak zien gebeuren als iemand de instructie ‘borst naar voren en schouders naar achter’ opvolgt is dat de natuurlijke kromming in hun bovenrug verloren gaat of de natuurlijke holling in hun onderrug te hol wordt. Het gevolg is dat je rugspieren te veel worden aangespannen alsook je schouderspieren. Bovendien heeft dit gevolgen voor de manier waarop de spieren in je benen en armen werken. Dit kan leiden tot klachten in je armen of benen.

Als je wilt beoordelen of je houding goed is zul je moeten gaan kijken naar de krommingen in je wervelkolom. Een mooi eerste ijkpunt hierin is om te checken of je een loodlijn kunt trekken langs je schouder je heup en je enkel. Als je staat zouden deze gewrichten in een lijn moeten staan. Staan deze niet in lijn dan is de kans groot dat ook de natuurlijke krommingen niet aanwezig zijn. Bij twijfel of je houding goed is is het raadzaam om een specialist te laten checken. Zij kunnen ook instructie geven over hoe je je houding op de juist manier kunt corrigeren. 

Op de afbeeldingen hieronder zie je een illustratie van een verstoring van de loodlijn en een correctie. Als je voor de spiegel gaat staan, of nog beter iemand een foto van de zijkant van je laat maken, dan kun je kijken hoe dit bij jou is.

Oefentherapie Cesar en Mensendieck leert je een goede houding
Een verkeerde houdeing kun je verhelpen met Oefentherapie Cesar Mensendieck

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.