Ga toch eens rechtop staan! - maar hoe dan?

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 15:33

Iedereen weet dat een goede ‘houding’ belangrijk is. En velen van ons hebben weleens van hun vader of moeder gehoord dat ze rechtop moeten gaan staan of zitten. Maar ondanks dat we het allemaal weten lukt het vaak niet om het vol te houden. Hoe kan dat?

Dat komt omdat we vaak niet meer weten hoe je op de juiste manier recht moet gaan staan. We hebben het als klein kind allemaal goed gedaan maar we zijn het kwijt geraakt. Kijk maar eens naar jonge kinderen van een jaar of 3. Als ze lopen of aan tafel zitten te knutselen dan zitten ze keurig rechtop met de wervelkolom in de natuurlijke krommingen. En als ze wel krom zitten – kijk dan 5 seconden later nog eens? Dan zitten ze waarschijnlijk weer recht.

Als kinderen ouder worden en veel moeten zitten dan zie je dat ze steeds minder vaak recht zitten. Als je dat maar genoeg doet en het lang volhoudt verlies je na verloop van tijd de natuurlijke neiging om rechtop te gaan zitten. Het zenuwstelsel en de spieren raken daar aan gewend en passen zich aan aan het krom zitten. Er wordt onbewust een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Het vervelende is dat als we vervolgens te horen krijgen dat we recht moeten gaan staan we niet meer weten wat recht is. En als we toevallig wel recht gaan staan dan zijn onze spieren het niet meer gewend waardoor het niet prettig voelt en we snel weer inzakken.  Als we dit proces in schema zetten ziet het er als volgt uit:

Oefentherapie Cesar Mensendieck leert je weer te bewegen zoals je als kind gedaan hebt

Er is een weg terug – maar ‘prettig’ is niet de juiste referentie Je kunt uiteraard wel leren om weer met je rug in de natuurlijke krommingen te bewegen. Je hebt het als klein kind immers ook gedaan! Alleen heb je het toen in een onbewust leerproces geleerd gedurende je motorische ontwikkeling. Omdat je nu niet meer voelt wat precies recht is zul je hulp nodig hebben. Je hebt iemand nodig die jouw aanleert wat recht is en je helpt om te herkennen wat precies goed is voor je rug. Zo kan het zijn dat wanneer je recht staat je het gevoel hebt dat je scheef staat. Daarnaast kunnen er spieren gaan protesteren en soms zelfs pijn gaan doen. Met andere woorden ‘prettig’ is dan niet de juiste referentie voor recht of goed. Door middels een gestructureerd leerproces weer recht te leren staan zullen je zenuwstelsel en spieren zich weer aan gaan passen waardoor recht na verloop van tijd wel weer prettig voelt en het dus ook makkelijker wordt om het vol te houden. Dat is wat wij jou kunnen leren bij Oefentherapie Utrecht.

Onderstaand nog een leuk filmpje over het belang van een goede ‘houding’ – waar je dus eigenlijk niks aan hebt 🙂 maar wat wel leuk en informatief is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.