Spanningshoofdpijn door (thuis) werkbelasting?

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 17:31

Een pijnlijk stijf gevoel in je nek en achterhoofd wat doortrekt over je hoofd en soms ook pijn veroorzaakt rondom je ogen of in je kaken. Vaak komt het opzetten aan het einde van een lange werkdag. Soms zo erg dat je alleen nog maar op de bank wilt liggen. Als je deze klachten herkent dan zou het wel eens kunnen dat je last hebt van spanningshoofdpijn.

De oplossing wordt meestal gezocht in pijnstillers. En als de pijn langdurig en hevig is wordt er vaak onderzoek gedaan door de neuroloog omdat het lijkt of er iets in je hoofd niet goed zit. Maar als uit als deze onderzoeken geen afwijkingen naar voren komen en toch blijft de pijn aanwezig dan kan het goed zijn om eens te kijken naar andere oorzaken.

Met spanning wordt onder andere de spanning in de spieren in je nek en schoudergordel bedoeld. De spieren in je nek hechten aan op de achterkant van je schedel en zijn verbonden met een peesplaat die over je hoofd loopt en vastzit aan de voorkant van je hoofd boven je ogen. Dit kan verklaren waarom spanning op je nekspieren door kan trekken over je hoofd. Wat het gevoel geeft dat je een te strakke badmuts op hebt.  

De ademhaling kan een belangrijke rol spelen. Een hoge oppervlakkige borstademhaling zorgt er voor dat je hulpademhalingsspieren die ook in je schouders en nek zitten overmatig worden aangespannen. Dit veroorzaakt weer extra spanning

Als de oorzaak van de klachten zit in de spanning van je nek- en schouderspieren dan lijkt het logisch om vervolgens te kijken wat de oorzaak is van die verhoogde spanning. Een veel voorkomende oorzaak van overmatige spanning is het gevolg van de manier waarop je je wervelkolom en schoudergordel beweegt. Als je goed met je bekken rechtop zit, dan zit je op je zitbotten en heb je een lichte holling in de onderrug. Dat noemen we de lordose. In de bovenrug zit een lichte bolling, de kyfose. In je nek zit dan weer een holling. Als deze holling en bolling aanwezig zijn dan kunnen je schouders losjes hangen. Dus niet naar achter trekken. Maar als er sprake is van een verstoring in de natuurlijke krommingen doordat je bijvoorbeeld krom zit dan kan dit zorgen voor een verhoogde spanning op je schouderspieren. Blijf je de hele dag krom met je schouder aangespannen achter je laptop zitten dan neemt de spanning steeds verder toe en kan pijn in je schouders ontstaan die doortrekt over je hoofd.

 

Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck helpt bij hoofdpijn

Op de afbeelding boven is te zien hoe de spieren in de nek en het achterhoofd verbonden verbonden zijn met een peesplaat die over het hoofd loopt en weer verbonden is met de spieren op het voorhoofd en het gezicht.

Daarnaast komen door de buiging van je wervelkolom de ribben in een onnatuurlijke stand te staan waardoor je ribben niet optimaal meer kunnen spreiden voor je ademhaling. Dit kan tot gevolg hebben dat je ademhaling oppervlakkiger wordt waardoor er permanent sprake is van een borstademhaling. Bij een borstademhaling spannen je hulpademhalingsspieren aan. De hulpademhalingsspieren zijn je nek-, schouderspieren waardoor deze dus nog eens extra worden belast.

Thuis werken een extra belasting.

Omdat veel mensen tegenwoordig gedwongen thuis moeten werken ontstaat er extra belasting waardoor het risico op spanningshoofdpijn toeneemt. Een aantal factoren die kunnen zorgen voor meer lichamelijk maar ook geestelijk spanning zijn:

  • Een slecht ingestelde werkplek – of helemaal geen werkplek
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Moeilijk kunnen concentreren door afleiding gezinsleden of huisgenoten
  • Veel moeten videobellen
  • Weinig sociale interactie

Enkele tips om spanningshoofdpijn (en andere klachten) op te lossen of te voorkomen

  • Zorg dat je goed rechtop zit met je schouders ontspannen

Lees ook 2 tips om je schouders te ontspannen

  • Creëer een ergonomisch ingestelde werkplek waar je ongestoord kunt werken

Lees ook Thuis werken – tips om je werkplek ergonomisch in te richten

  • Creëer pauzemomenten waarop je weg bent van je beeldscherm. Liefst ieder uur een aantal minuten en 2 a 3 langere pauzes op een werkdag. Goede lichaamsbeweging is wandelen.
  • Instrueer je huisgenoten dat ze je niet storen als je aan het werk bent. Tenzij het van levensbelang is.
  • Doe ademhalingsoefeningen

Lees ook Nekklachten, koude handen en hoofdpijn oplossen door beter te ademen

Als deze tips niet voldoende zijn of je vindt het moeilijk te realiseren aarzel dan niet om hulp te zoeken. Oefentherapie Cesar/Mensendieck is een uitstekende manier om hiermee aan de slag te gaan.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.