Net afgestudeerd en dan RSI

Gepubliceerd op 2 juli 2019 om 09:41

Daar zit je dan met je diploma.

Je scriptie met veel pijnstillers en wekelijkse massages net af kunnen krijgen. En nu kun je geen half uur meer achter je pc zitten of je vergaat van de pijn in je schouders en armen. Op zijn zachtst gezegd niet de ideale situatie om de arbeidsmarkt op te gaan.

Helaas overkomt dit steeds meer jonge starters op de arbeidsmarkt.

Studenten met Cans / RSI-klachten krijgen een blijvenden oplossing bij Oefentherapie Utrecht

Wij zien ze hier dagelijks bij Oefentherapie Utrecht. En het lijkt wel of de RSI-klachten op een steeds jongere leeftijd beginnen. Naar alle waarschijnlijkheid komt dat doordat kinderen op steeds jongere leeftijd steeds langer achter de computer gaan zitten. Daarnaast krijgen zij te weinig lichaamsbeweging waardoor de motoriek zich minder goed ontwikkelt. Het gevolg is een onnatuurlijk bewegingspatroon waardoor (RSI-) klachten ontstaan.

De klachten komen steeds terug

Veruit de meeste mensen met RSI-klachten gaan in eerste instantie naar een fysiotherapeut of een masseur om de spieren te laten losmaken. In de meeste gevallen heeft dit geen blijvend resultaat. Dat komt doordat er met massages geen verandering in het bewegingsgedrag ontstaat. Men blijft het lichaam op de zelfde manier gebruiken en dus dezelfde ‘fouten’ maken. De klachten komen dan weer terug.

Meer bewegen, helpt dat?

Wat bij beginnende klachten mogelijk wél kan werken is veel meer bewegen. Vooral jonge mensen kunnen dan automatisch een meer natuurlijk bewegingspatroon aannemen. Als je bijvoorbeeld voldoende sport, is het mogelijk dat het natuurlijker bewegingspatroon ook in je  andere dagelijkse handelingen meer geautomatiseerd wordt. Het risico is echter dat het onnatuurlijke bewegingspatroon zodanig is ingeslepen dat het ook tijdens het sporten mis gaat. In dat geval zullen de klachten alleen maar erger worden.

Een blijvende oplossing

Zodra een onnatuurlijk bewegingspatroon is ingeslepen, maakt het niet zo veel meer uit wat voor activiteit iemand verricht. Je gebruikt je spieren ‘verkeerd’ bij alles wat je doet en de klachten zullen niet meer verdwijnen. Als dit het geval is, dan zal iemand een structureel motorisch leerproces moeten volgen om weer natuurlijk te leren bewegen. Onze patiënten zeggen vaak dat ze het gevoel hebben dat zij alles weer helemaal opnieuw moeten leren. Van lopen tot het optillen van een theekopje. Dat kost een hoop moeite maar het is een blijvende oplossing.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.