Overbelaste nek- en schouderspieren? Maak ze minder sterk.. en je klachten verdwijnen!

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 11:29

Een zeurend pijnlijk gevoel in je nek en schouders. Wie kent het niet. Vooral mensen die veel achter de computer zitten hebben er last van. Het is een pijn die vaak aan het einde van de werkdag het meest aanwezig is en in de loop van de werkweek nog meer. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of de armen. Ook gaat het nog wel eens gepaard met pijn in de armen, ellebogen en polsen. Als het lang genoeg duurt en steeds heftiger wordt dan wordt ziekmelden onvermijdelijk.

Meisje werkt op latop met gebogen rug

Versterken van je nek-/schouderspieren een goed idee?

Een oplossing die nog wel eens gekozen wordt is het versterken van de nek-/schouderspieren. De gedachte hierachter is dat de spieren overbelast zijn en dus niet genoeg aankunnen. Als je de spieren versterkt zouden ze meer aankunnen en dan zouden de klachten verdwijnen. Dit lijkt een logische gedachte.

Toch werk deze aanpak meestal niet. Bij observatie van patiënten met nek- en schouderklachten is te zien dat veel mensen hun nek-/schouderspieren vrijwel de hele dag overmatig aanspant. Dit kan o.a. een gevolg zijn van een gebogen of een overstrekte wervelkolom. In de volksmond ‘een slechte houding’.

En dat overmatig aanspannen van de nek-/schouderspieren stopt vaak niet als het pc-werk klaar is! Ook  met koffie  halen, naar de printer lopen of in de auto naar huis rijden blijft dit bewegingspatroon aanwezig.

Met andere woorden;

De nek-/schouderspieren worden de hele dag overmatig aangespannen en dus ook getraind! Dit is te zien en te voelen aan de spieren. De meeste mensen met langdurige nek-/schouderproblemen hebben hele dikke sterk ontwikkelde nek-/schouderspieren. Hun spieren zijn ook uit verhouding met de spiergroepen in de rest van het lichaam. Het gevolg van nog meer trainen van overbelaste spieren is nog meer overbelasting en mogelijk nog meer klachten.

Andere benadering bij schouderklachten

Om het probleem op te kunnen lossen is een geheel andere benadering nodig. Als we er door observatie en analyse zijn achter gekomen dat de oorzaak zit in het overmatig aanspannen van de nek-/schouderspieren dan is dat ook waar we moeten insteken. Dus zorgen dat de spieren niet langer overmatig worden aangespannen. En als het aanspannen een gevolg is van het te veel buigen of strekken van de wervelkolom dan moet iemand dus eerst leren om zijn wervelkolom op de juiste manier te houden.

Een juiste analyse van het probleem is dus essentieel

Als er een geen juiste analyse wordt gemaakt van oorzaak en gevolg dan is de kans groot dat de klachten blijven bestaan. Bij een juiste analyse kan ook een juiste oplossing gekozen worden, waardoor het probleem kan worden opgelost.

Heb je zelf klachten en wil je hier meer over weten? Bel dan naar Oefentherapie Utrecht 030-7070366 of stuur ons een mail via het contactformulier: Contact

Oefentherapie Cesar - Mensendieck Utrecht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.