Minder rugklachten met core-stability?

Gepubliceerd op 23 september 2019 om 16:42

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan core-stability oefeningen. Vooral bij fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten. Gek genoeg is er helemaal niet zo veel bewijs dat het echt effectief is. Lees bijvoorbeeld maar eens dit literatuuronderzoek

Er worden wel effecten gevonden maar er is niet gebleken dat core stability op de lange termijn (>12 maanden) effectiever is dan bijvoorbeeld oefentherapie.

Onderstaand vind je hiervoor een mogelijk verklaring en een manier waarop het misschien wel effectief kan zijn.

Vrouw doet core-stability oefening voor rugklachten.

Waardoor wordt de stabiliteit van de romp bepaald?

Een groot deel van de stabiliteit komt voort uit de vorm van de wervelkolom. Staat deze in de natuurlijke curven dan ontstaat er al stabiliteit; puur door de steun van de botten. Spierkracht is dan slechts nodig om de botten op de juiste plek te houden. Je kunt dit enigszins vergelijken met een tent met stokken en scheerlijnen. De stokken zorgen voor de stabiliteit en stevigheid en de scheerlijnen houden het op de juiste plek. Met de stokken op de juist plek heb je automatisch een sterke constructie. Zou je een van de stokken vervormen dan verzwakt de constructie direct en dreigt instortingsgevaar.

Wat betekent dit voor de training van rompstabiliteit? 

Wil je een stabielere romp dan zul je ook moeten werken aan je coördinatie en lichaamsgevoel. Je zult moeten leren bewegen met de wervelkolom in de juiste curven. Staan de botten goed boven elkaar, dan is er maar weinig spierkracht nodig om stabiliteit te garanderen.

Een mogelijke verklaring voor het geringe effect van core-stability oefeningen kan zijn dat je hierbij voornamelijk je  spieren traint. Het lijkt misschien wel logisch om de spieren rondom je rug en buik te gaan trainen - er wordt dan vanuit gegaan dat je hiermee ook  automatisch de romp stabieler maakt. Gezien de uitkomsten van de onderzoeken hiernaar is dat niet het geval.

Hoe kun je effectief beginnen met je core-stability trainen?: Cesartherapie

Je zou kunnen beginnen om rechtop te gaan zitten met je benen en je schouders ontspannen. Ook kun je ervoor zorgen dat je tijdens het staan en lopen je heupen en schouders in 1 lijn houdt. Houd ook daarbij je schouders ontspannen! Een Cesartherapeut kan je daar goed bij helpen.

Op deze manier zet je de botten en gewrichten in de juiste stand. Als dat je lukt hebt je direct je core-stability verbeterd zonder 1 oefening te doen!

Zet je heupen en schouders recht boven elkaar en je schouders ontspannen vanzelf!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.