Nekklachten als je achter je computer zit? Leer anders staan en lopen!

Gepubliceerd op 26 september 2019 om 12:01

Een vervelend, pijnlijk of stijf gevoel in je nek en schouders als je de computer of IPad gebruikt. Veel mensen hebben er last van. Het kan gepaard gaan met tintelingen en uitstraling in de armen en soms ook koude handen. De oorzaak van de pijnklachten is meestal een overbelasting van de spieren. Uitstraling, tintelingen en koude handen zijn meestal een gevolg van afknelling van zenuwen en bloedvaten. Lees hier meer over in: Tintelingen in je armen en handen?

man achter laptop met tablet in handen

Maar waarom krijgt de ene persoon wel en de ander geen klachten?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je klachten krijgt. We zullen nu een belangrijke oorzaak bespreken waar je zelf iets aan kunt doen. Als je ‘goed’ beweegt dan gebruikt je je spieren op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat je nek- en schouderspieren ontspannen kunnen blijven tijdens pc of iPad gebruik. Een belangrijke voorwaarde voor het ontspannen houden van deze spieren is dat je wervelkolom in de natuurlijke curven staat. De natuurlijke curven zijn een lichte holling in je onderrug, lichte bolling in je bovenrug en weer een lichte holling in je nek. Als je wervelkolom deze vorm heeft dan kunnen je schouders ontspannen op je ribbenkast rusten( zie afbeelding 1). Zodra de vorm van de wervelkolom verandert. zoals bijvoorbeeld in afbeelding 2, dan neemt de spanning op de nek- en schouderspieren toe. Als je dat langere tijd zo blijft doen dan kan dat klachten veroorzaken.

Afbeelding 1: Wervelkolom neutraal - schouderspieren zijn ontspannen

Afbeelding 2: Wervelkolom gebogen - schouderspieren zijn aangespannen

Als je je wervelkolom in de natuurlijke curven zet dan kunnen de nek- en schouderspieren weer ontspannen. En kunnen de klachten zelfs verdwijnen. Maar wat als dat niet het geval is? Dus als je ook tijdens staande en lopende activiteiten je wervelkolom te veel strekt of buigt. Dan blijven deze spieren aangespannen. Dan staat er de hele dag te veel spanning op deze spieren. Dus als je denkt even rust te nemen van je PC-werk door een stukje te gaan lopen dan geldt dat niet voor je nek-, schouderspieren. Die blijven immers aangespannen. 

Wil je de oorzaak van dit probleem aanpakken dan zul je moeten leren bewegen met je wervelkolom in de natuurlijke curves. Niet alleen zittend maar tijdens alle activiteiten die je uitvoert. Dus ook staand en lopend.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan de onderstaande artikelen of kom langs bij Oefentherapeut Cesar - Mensendieck Utrecht.

Wat is goed zitten? - als je klachten wilt voorkomen?

Krijg je RSI-klachten door de computer? Of ligt de oorzaak ergens anders?

RSI/CANS klachten en het formaat van je toetsenbord

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.