Tintelingen in je armen en handen - RSI?

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 om 14:28

Tintelingen, een slapend gevoel en krachtsverlies in je armen en handen. Dit zijn klachten die vallen onder de noemer RSI en komen vaak voor bij mensen die langdurig achter de pc zitten. Ook het hebben van koude handen is een veelvoorkomende klacht.  Behalve dat het heel vervelend is, kan het ook behoorlijk schrikken zijn als je het idee hebt de controle over je armen te verliezen. Omdat uit medisch onderzoek vaak geen bijzonderheden voortkomen wordt RSI regelmatig afgedaan als aanstellerij of een psychisch probleem.

Tintelingen in arm en hand

Oorzaak van de klachten

Over het algemeen zijn deze klachten het gevolg van een verminderde doorbloeding én geleiding van de zenuwbanen. Vermindering van de doorbloeding kan als gevolg hebben dat je koude handen krijgt. De toevoer van voedingsstoffen en ook de afvoer van afvalstoffen vermindert. Afknelling van je zenuwbanen kan leiden tot krachtsverlies, tintelingen en een slapend of doof gevoel in je armen en handen.

Hoe kunnen deze afknellingen ontstaan?

De bloedvaten komen vanaf het hart en lopen onder langs de hals door de nekspieren, langs het sleutelbeen en vertakken zich verder in de arm. De zenuwbanen komen vanuit de nekwervels en lopen voor een groot deel parallel aan de bloedvaten de arm in. De afknelling kan ontstaan door een standsverandering van bijvoorbeeld de nekwervels, het sleutelbeen en schouderblad, of door een verhoogde spierspanning in de nek, schouders of armen. 

Voordat je dit kunt oplossen zul je eerst de oorzaak van de standsverandering van de nekwervels, het sleutelbeen en schouderblad en/of de verhoogde spierspanning moeten vinden. Soms zit de oorzaak in een ziekte of een groeiafwijking. In dat geval kan de huisarts of specialist het beste advies geven. Maar veel vaker zit de oorzaak in de manier waarop men het lichaam gebruikt. De oorzaak is dan een onnatuurlijke manier van bewegen. Een oefentherapeut Cesar of Mensendieck kan je hier goed bij helpen.

Verloop van de bloedvaten in linkerschouder en arm

verloop van de bloedvaten in je arm

Hoe los je dit op?

Een standsafwijking van de rug- en nekwervels en de stand van het sleutelbeen kun je beïnvloeden door weer op een natuurlijke manier te leren bewegen. Bij de natuurlijke stand van de wervelkolom hebben de zenuwen en bloedvaten normaal gesproken voldoende ruimte om vrij te geleiden en doorstromen. Daarnaast heeft iemand die ‘goed’ beweegt normaliter ook automatisch de juiste spierspanning.

Je zou kunnen beginnen om eens rechtop te gaan zitten met je schouders en armen ontspannen. Trek in elk geval je schouders niet naar achter. Hierdoor verhoogd de spanning van je nek- en schouderspieren juíst. Blijf rustig even zo zitten en wacht tot je handen weer warm worden. Als je handen warm worden zijn de bloedvaten naar je armen niet meer afgekneld. De zenuwbanen lopen parallel aan deze bloedvaten. Grote kans dan je deze nu ook niet meer afknelt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.