Pijn in je rug? Gebruik je heupen!

Gepubliceerd op 12 november 2019 om 09:30

Bijna iedereen weet wel dat je bij het tillen je knieën moet buigen om rugklachten te voorkomen. Maar wat bijna niemand weet is dat het net zo belangrijk is om je heupen te gebruiken. Bovendien speelt het gebruik van je heupen een heel belangrijke rol bij het voorkomen van rugpijn.

Hurken

Als je staat en alleen je knieën buigt , gaat je bovenlichaam recht naar beneden. Probeer maar eens. Je komt dan gehurkt uit. Best handig als je even iets kleins van de grond wilt pakken, maar zodra je iets wilt tillen wat groter is – bijvoorbeeld een stoel – dan heb je een probleem. Je krijgt het moeilijk omhoog vanuit hurkzit.

Zware belasting van je rug

Een andere mogelijkheid is om te bukken zonder je heupen te gebruiken, maar dan moet je in je rug buigen. De spieren rondom je wervelkolom hebben als functie om je wervelkolom recht te houden. Als je rug buigt tijdens het bukken of tillen wordt deze veel zwaarder belast.  En omdat bij het buigen van je rug je schouders naar voren komen, worden ook de schouder- en nekspieren overmatig aangespannen. Het risico op klachten in je rug én in je nek en schouders neemt dan direct toe.

Vrouw buigt haar rug tijdens stofzuigen

De heupen worden niet gebruikt, de wervelkolom wordt gebogen én de schouders komen naar voren.

Heupen gebruiken

Bij het bukken op de juiste manier buig je dus zowel in je heupen als in je knieën. Je bovenbeenspieren en de bilspieren doen nu het zware werk. De rugspieren houden de wervelkolom recht en de schouderspieren kunnen daarbij ontspannen blijven.  Om klachten te voorkomen én op te lossen is deze manier van bukken en tillen het meest efficiënt.

Probeer zelf maar eens of je tijdens het bukken je heupen kunt ‘vinden’. Succes!!

Bukken vanuit de heupen en de knieën, met de wervelkolom recht en de schouders ontspannen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.