Soms is het er ineens: hoofdpijn

Gepubliceerd op 14 januari 2020 om 16:24

Je kunt er geen verklaring voor geven en toch komt het regelmatig terug; hoofdpijn. Je slaapt goed, je hebt het niet al te druk. Er lijkt geen aanwijzing te zijn dat daar iets mis gaat. Maar waar dan wel? Het probleem zou wel eens in je gezichtspieren kunnen zitten. Je gezichtspieren? Klinkt dat vreemd?

In je gezicht bevinden zich talloze spieren. Al deze spieren staan met elkaar in verbinding. En een groot aantal hiervan hecht aan op het botvlies dat als een badmuts over je hoofd gespannen is. Hoe meer spieren zich aanspannen, hoe strakker die 'badmuts' om je hoofd getrokken wordt. Uiteindelijk kun je daar een fikse hoofdpijn door ontwikkelen! De rand van de schedel op je achterhoofd, achter je ogen en je slapen zijn bekende plekken.

Wat kun je doen met je gezicht om hoofdpijn te voorkomen?

1. kaken ontspannen

Check bijvoorbeeld eens of je kaken ontspannen zijn en of je niet met je ogen knijpt. Door de hele dag je kiezen met te veel spanning op elkaar te houden, kun je last van je kaken krijgen. Je kaakspieren hechten aan op het botvlies van je hoofd, ter hoogte van je oren. Bijt je kiezen maar eens flink op elkaar: je voelt de spanning doortrekken tot bij je slapen. Wanneer je kiezen elkaar net niet raken en je tong ontspannen in je mond ligt, zijn je kaakspieren ontspannen. Dat kan in het begin heel sloom voelen. Toch is dit de neutrale stand.

2. niet knijpen met je ogen

Ook knijpen met je ogen of ingespannen turen naar iets kan veel spanning veroorzaken in en rond je ogen. Voor even is dat niet erg, maar als je dat een paar uur volhoudt, kan het flinke hoofdpijn veroorzaken. Om je ogen te ontspannen kun je het beste even in de verte kijken en gaan ‘staren’.  Wanneer dat goed lukt, voel je de spanning wegtrekken en kun je weer rustig om je heen gaan kijken. Maar let op dat je niet gelijk weer met je ogen gaat knijpen.

Ga ook even na of je het allemaal wel goed kunt zien. Want dat kan ook een reden zijn om met je ogen te knijpen. Als je twijfelt raadpleeg dan een opticien.

3. nek- en schouderspieren ontspannen

Ook de spanning van je nek- en schouderspieren kan invloed hebben op hoofdpijn. Deze spieren hechten namelijk aan op de rand van de schedel van je achterhoofd. Als hier continue te veel spanning op staat kan dit via het botvlies doortrekken, zelfs tot aan je voorhoofd. Hoe je deze spieren beter kunt ontspannen lees je hier: Wat is goed zitten? Als je rug-, nek-, of schouderklachten wilt voorkomen?  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.