2 tips om je schouders te ontspannen

Gepubliceerd op 31 januari 2020 om 16:02

Schouders ontspannen, maar hoe?

De meeste mensen die bij oefentherapie Cesar komen weten wel dat het beter is om je schouders te ontspannen. Maar vaak lukt dit simpelweg niet. En als het dan wel lukt zijn hun schouders vaak na een paar tellen alweer opgetrokken. Dit komt doordat de meeste mensen niet weten hoe je je schouders moet ontspannen. Op den duur kan dit leiden tot pijn in je schouders, nek en armen. En zelfs hoofdpijn.

Ga steeds weer recht zitten met ontspannen schouders

Tip 1: focus níet op je schouders

Focus je bij het ontspannen van je schouders niet meteen op je schouders zelf, maar let eens op de manier waarop je zit of staat. Als je namelijk je rug scheef of krom hebt, gaat het je nooit lukken om je schouderspieren te ontspannen. Als bijvoorbeeld je bovenrug buigt, zal je hoofd ten opzichte van de rest van je lijf naar voren komen. Hierdoor moeten  je nek- en schouderspieren automatisch aanspannen. Zo is het ook als je je rug zijwaarts buigt; je nekspieren zullen dan aan één kant harder moeten werken. Bij het te veel strekken van je bovenrug zullen je schouders naar achteren trekken waardoor deze spieren ook zullen aanspannen.

Tip 2: ga na wat je voorkeur is

Om klachten te voorkomen kun je beginnen om bij jezelf na te gaan wat jouw persoonlijke voorkeur is. Heb je de neiging om naar links of juist naar rechts te buigen? Je kunt dat testen door in je stoel te voelen of je vaker op de linker of op de rechter armleuning hangt. De kant die je het prettigst vindt is waarschijnlijk je voorkeur. Vervolgens kun je dan tijdens dagelijkse activiteiten zoals computeren, autorijden of tv-kijken proberen om, iedere keer als je scheef zit, weer recht te gaan zitten. 

Door dit steeds te herhalen kun je er een automatisme van maken om steeds weer recht te gaan zitten. Je lichaam gaat er aan wennen en de spieren in je rug en nek zullen symmetrisch worden belast, waardoor de kans op klachten afneemt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.