Thuis werken - tips om je werkplek ergonomisch in te richten

Gepubliceerd op 25 maart 2020 om 12:57

Misschien heb je al regelmatig last van je rug, nek, schouders of armen tijdens het werken op je pc of laptop. Als je dan moet werken op een werkplek die niet optimaal is ingericht dan kan dat je klachten snel verergeren. En als je pijn hebt ben je minder productief. Maar ook als je geen klachten hebt werk je simpelweg prettiger op een goed ingestelde werkplek. Omdat veel van ons plotseling veel meer thuis moeten werken hierbij even een paar tips om je werkplek zo goed mogelijk in te stellen. Waardoor je hopelijk klachten kunt voorkomen.

Tip 1. De stoel

Probeer een stoel te vinden waar je makkelijk op kunt zitten met je voeten plat op de grond. De stoel moet dus niet te hoog zijn. Je voeten moeten goed op de grond kunnen steunen en je benen moeten kunnen ontspannen. Zet je voeten op heupbreedte op de grond en laat je benen losjes opzij vallen. Bij een instelbare bureaustoel kun je de hoogte uiteraard gewoon instellen op de gewenste hoogte.

Voor de meeste mensen is een stoel met een zo recht mogelijke rugleuning goed om de natuurlijke krommingen van de rug te ondersteunen. Zoek dus een stoel met een stevige rechte rugleuning.

Tip 2. De bureauhoogte / aan de keukentafel

Bij een instelbaar bureau kun je de hoogte als volgt instellen: stel de hoogte van je bureau zo in dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Beweeg met je armen vrij boven het bureau en houd je polsen stabiel. Leg je onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad. Dit heeft vaak tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dit kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen.

 

Misschien heb je thuis geen instelbaar bureau tot je beschikking. Dan ben je wellicht veroordeeld tot de keukentafel. Deze is eigenlijk altijd te hoog. Hierdoor zal je naar voren gaan leunen met je armen leunend op de tafel. Dat is ongunstig voor je nek, schouders, onderarmen en polsen. Wat je dan kunt doen is zorgen dat je de (bureau)stoel hoger instelt. Of, als je op  een keukenstoel zit, op een andere manier zorgen dat je hoger komt te zitten(kussentje). Daarnaast heb je een ondersteuning nodig voor je voeten. Dus een voetenbankje of iets dergelijks.  

Tip 3. Hoogte beeldscherm / hoogte instelling bij laptop

Om de ideale hoogte van je beeldscherm te bepalen is het in eerste instantie belangrijk om goed rechtop te gaan zitten met de schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zet vervolgens je gezicht recht naar voren. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in het beeldscherm kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om het beeldscherm op de juiste hoogte te zetten. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger of gewoon een aantal pakken papier.

Bij het werken met een laptop geldt hetzelfde wat betreft de instelling van de hoogte. Zet gewoon je laptop op een verhoging. Je hebt nu wel een los toetsenbord en een losse muis nodig want het toetsenbord van de laptop is nu natuurlijk veel te hoog.

Tip 4. De plaats van het toetsenbord

Plaats je toetsenbord zo dat je, als je je armen net hebt opgetild boven het bureaublad, je handen boven het toetsenbord zweven. De beweging van het typen en muizen komt nu vanuit je bovenarmen. Je schouderspieren moeten ontspannen kunnen blijven. Als je met rechts muist kan het handig zijn om een toetsenbord zonder numeriek deel te gebruiken. Dit zorgt er voor dat je je muis een stuk dichterbij kunt leggen. Hierdoor hoef je je arm minder ver op te tillen. Dat is dus minder zwaar.

Tot slot.

Wij wensen iedereen veel sterke toe. Hopelijk maken deze tips het iets aangenamer om thuis te kunnen werken.

Heb je zelf klachten en wil je hier meer over weten? Bel dan naar Oefentherapie Utrecht 030-7070366 of stuur ons een mail via het contactformulier: Contact

Oefentherapie Cesar - Mensendieck Utrecht


Met enige creativiteit is je werkplek thuis goed in te stellen

Een goed ingestelde werkplek met de laptop in de laptopsteun

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.