Hoe je een laptop verantwoord gebruikt - Repost voor thuiswerkers

Gepubliceerd op 24 november 2020 om 13:52

Sinds het begin van de Corona crisis krijgen wij veel vragen van mensen die lichamelijke klachten krijgen door thuiswerken. Een belangrijke rol speelt daarin de instelling van de werkplek. Het leek ons daarom handig om eens een paar posts van de afgelopen jaren uit de oude doos te halen die kunnen helpen bij het ergonomisch instellen van de werkplek. Deze zullen we de komende weken reposten.  


Veel klachten worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen

Een laptop is handig omdat hij klein en compact is. Maar daar zit ook een groot nadeel aan. Je kunt hem makkelijk verkeerd gebruiken. Hierdoor kun je RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten ontwikkelen. Bij een laptop zitten het beeldscherm en het toetsenbord dicht bij elkaar. Om goed in het beeldscherm te kunnen kijken ben je hierdoor geneigd om helemaal naar voren te buigen en daarbij de schouders op te trekken. Het gevolg is dat je nek-, en schouderspieren overmatig moeten aanspannen en de druk op je onderrug toeneemt. Het risico op RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten neemt hierdoor enorm toe.

Tips om je laptop beter te gebruiken

 • Zorg dat je recht in je stoel zit met je schouders ontspannen.
 • Beweeg vanuit je bovenarmen. De hoogte van je bureau dient zo te zijn dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Je kunt dan met je armen net boven het bureau bewegen, zodat je armen vanuit je bovenarmen kunnen worden aangestuurd en je polsen stabiel kunnen blijven. Leg je onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad - dit heeft tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dat kan klachten veroorzaken in je onderarmen, polsen of handen. Vaak staan bureaus te hoog ingesteld waardoor het niet vol te houden is om vanuit je bovenarmen te bewegen.
 • Gebruik een los toetsenbord en een aparte muis
  Je kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Hij past beter in je tas en omdat het numerieke deel ontbreekt is hij veel smaller. Daardoor kun je je muis dichterbij leggen. Je hoeft je arm dan minder ver opzij te tillen om te muizen.  
 • Zet je laptop op een verhoging
  Doordat je het losse toetsenbord en de muis gebruikt, kun je je laptop op een verhoging zetten.
  Je kunt nu makkelijker rechtop blijven zitten, hierdoor is het makkelijker om je schouders te ontspannen. Zorg dat je hoofd recht staat. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in je laptop kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om de juiste hoogte te bereiken. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, een dockingstation of gewoon een aantal pakken papier. Het voordeel van een dockingstation is dat je een ander beeldscherm kunt nemen als je dat wilt.

Neem rustig de tijd

  Maak er een gewoonte van om steeds als je van werkplek verandert opnieuw de instellingen te checken! Check voor jezelf voordat je aan het werk gaat dus even hoe je zit en hoe je je werkplek hebt ingesteld.  Hiermee kun je het risico op klachten fors verminderen.

  Tot slot zie je op de afbeelding hieronder hoe het er uit ziet als je je laptop-werkplek goed hebt ingericht.

   

  Oefentherapie Cesar kan helpen bij het op de juiste manier instellen van de werkplek

  Goed ingerichte laptop-werkplek.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.