Hoe hoog moet je bureau staan?

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 09:22

Zit je ook vaak te worstelen met de juiste instelling van je bureau? Veel (flex)werkplekken hebben tegenwoordig prachtige instelbare bureaus die je  met een druk op de knop of met een handeltje in hoogte kunt instellen. Het doel hiervan is dat de werkplek goed kan worden ingesteld zodat rsi, rug-, nek-, en schouderklachten kunnen worden voorkomen en de productiviteit toeneemt. Het vervelende is alleen dat bijna niemand weet op welke hoogte je deze het best kunt afstellen. Het gevolg is dat er vaak niets mee gebeurt of dat het verkeerd word ingesteld waardoor het eigenlijk helemaal geen nut heeft of zelfs klachten veroorzaakt.

Als je eenmaal weet hoe hoog je bureau moet staan dan kun je het makkelijk instellen als je op een nieuwe werkplek komt te zitten. Wel zo handig bij het flexwerken. Het kost misschien 15 seconden en je kunt er een hoop ellende en frustratie mee voorkomen.

Zo kun je de juiste hoogte van je bureau bepalen.

  • Ga eerst rechtop zitten. Zet daarbij je voeten plat op de grond. Zet je bureaustoel op zo’n hoogte dat je je benen makkelijk kan ontspannen.
  • Laat je schouders ontspannen hangen. Dus niet naar achteren trekken
  • Til nu je armen vanuit de bovenarmen iets omhoog waarbij je schouders nog steeds ontspannen blijven. Probeer nu, zonder dat er een toetsenbord en bureau voor je staan, in de lucht te typen. Door je bovenarmen hoger en lager op te tillen terwijl je rechtop blijft zitten, kun je voelen op welke hoogte je het meest ontspannen kunt typen.
  • Gebruik hierbij geen armsteunen en leun niet op het bureau met je onderarmen en polsen

Het meest ideaal

De hoogte waarop je makkelijk rechtop kunt blijven zitten met je schouders ontspannen is waarschijnlijk het meest ideaal. Schrik niet als dit een stuk lager is dan je huidige bureauhoogte. Als wij iemand geholpen hebben om zijn werkplek op de juiste manier in te richten, is een veelgehoorde opmerking van collega’s: ‘Jeetje, wat staat jouw bureau laag!’ Wat vooral iets zegt over de gemiddelde bureauhoogte van de collega’s.

Succes! En vergeet niet om eerst ook je stoel even op de juiste hoogte te zetten. Hieronder zie je nog een keer stap voor stap hoe je de werkplek goed in kunt richten

Oefentherapie Cesar helpt bij het op de juiste hoogte zetten van je stoel

Stap 1. ga recht op je bureaustoel zitten met je schouders ontspannen

Oefentherapie Mensendieck hept bij het instellen van je werkplek

Stap 2. zet je bureau op de juiste hoogte. Zorg dat je met je armen vanuit de bovenarmen kunt bewegen met je onderarmen boven het bureau.

Oefentherapie Cesar / Mensendieck helpt bij het ergonomisch stellen van je werkplek

Stap 3. zet je beeldscherm op de juist hoogte. Lees voor meer info hierover Hoe je een laptop verantwoord gebruikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.