Nek- en schouderklachten? Laat je schouders hangen

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 10:50
Nek schouderklachten oplossen met oefentherapie Cesar/Mensendieck

Een vervelend zeurend gevoel in je nek, schouders en armen aan het einde van een werkdag. Bijna iedereen kent het wel. Vooral als de werkdruk hoog is en er is weinig tijd voor ontspanning. Dan steken dit soort klachten de kop op. Een veel gehoorde tip is ‘zorg voor een goede houding, dus borst naar voren en schouders naar achter’. Maar wist je dat dat vaak helemaal niet goed is? Bij veel mensen zorgt dit juist voor te veel strekking in de bovenrug. Het maakt de spanning op je schouders alleen maar erger.

Als je niet goed zit en je schouders en nek staan te veel op spanning dan zit de oorzaak meestal niet in je schouders maar ‘een etage lager’. Namelijk je bekken en onderrug. Als je goed met je bekken rechtop zit dan zit je op je zitbotten en is er een lichte holling in de onderrug. Dat noemen we de lordose. In de bovenrug zit een lichte bolling, de kyfose. Als deze holling en bolling aanwezig zijn dan kunnen de schouders losjes hangen en staan dan automatisch recht. Voor veel mensen voelt dat iets afhangend maar dat is dus normaal! Het gevolg is dat de nek- en schouderspieren lekker ontspannen blijven.

Probeer het maar eens uit. Zet je bekken recht en laat je schouders hangen! Mocht het zo zijn dat je schouderspieren gaan rekken dan komt dat door de opgebouwde spanning en verkorting van de spieren. Dat verdwijnt als je het lang genoeg volhoudt. Als je het moeilijk vind dan kan Oefentherapie Cesar/Mensendieck je helpen om het goed aan te leren en vol te houden.

P.s. het zou kunnen dat je na deze aanpassing je werkplek opnieuw moet instellen zodat je makkelijk recht kunt zitten. Houd hier rekening mee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.