Geen bijzonderheden uit medisch onderzoek, maar wel nek- of rugklachten?

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 12:08

Op röntgenfoto’s en MRI-scan is niets te zien. De artsen kunnen geen afwijkingen vinden in de bloedsomloop en de zenuwgeleiding. Je hebt geen reuma of andere aandoeningen. Maar toch heb je iedere dag weer pijn in je nek of rug. Je hebt regelmatig uitstraling in je armen of benen. Wat kan er dan toch met je aan de hand zijn? En nog belangrijker: hoe kun je dit probleem oplossen?

Omdat er medisch gezien geen afwijkingen worden gevonden wil dat nog niet zeggen dat er geen oorzaak is voor de klachten. Waar vaak niet naar wordt gekeken is de manier waarop mensen hun lichaam gebruiken. De spieren en de botten in het lichaam hebben allemaal een eigen functie. Als je de spieren en botten langdurig op een onnatuurlijke manier gebruikt kunnen o.a. nek- en rugklachten ontstaan. Door massages, kraken of oefeningen kun je wel kortdurend de klachten beïnvloeden maar als je niet goed beweegt hou je het probleem in stand. Omdat het bewegen grotendeels onbewust verloopt zal de manier van bewegen ook niet zomaar veranderen en de klachten verdwijnen dus niet.

Door te leren om op een natuurlijke manier te bewegen pak je de oorzaak aan. Vaak wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam onderschat. Mensen denken dat het niet kan dat klachten vanzelf overgaan door alleen beter te bewegen. Maar het kan echt. Je moet het alleen wel goed leren en volhouden. Maar als je het geleerde blijft volhouden dan blijft de pijn ook weg.

Voel goed in je lichaam naar wat jouw bewegingsgewoontes zijn. Je kunt zelf allicht wel een aantal gewoontes ontdekken waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Zoals onderuitgezakt zitten in de stoel, je schouders opgetrokken houden, steeds op hetzelfde been hangen bij het staan. Kijk of je een patroon kunt ontdekken van bewegingen die je steeds weer herhaald. Kun je deze patronen doorbreken dan kun je daarmee misschien wel meer bereiken dan met 20 massage sessies.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.