Chronische pijn - als gevolg van centrale sensitisatie

Pijn is een essentieel en nuttig aspect van het menselijk lichaam. Het fungeert als een waarschuwingssignaal, een manier waarop ons lichaam ons vertelt dat er iets mis is of potentieel schadelijk. Echter, wanneer pijn aanhoudt lang nadat de verwonding is genezen of het oorspronkelijke probleem is opgelost, kan pijn chronisch worden. Chronische pijn kan zich op verschillende manier uiten. Voorbeelden zijn: chronische rugpijn, -hoofdpijn, -nekpijn, -pijn in polsen en handen.

Lees meer »

Geen bijzonderheden uit medisch onderzoek, maar wel nek- of rugklachten?

Op röntgenfoto’s en MRI-scan is niets te zien. De artsen kunnen geen afwijkingen vinden in de bloedsomloop en de zenuwgeleiding. Je hebt geen reuma of andere aandoeningen. Maar toch heb je iedere dag weer pijn in je nek of rug. Je hebt regelmatig uitstraling in je armen of benen. Wat kan er dan toch met je aan de hand zijn? En nog belangrijker: hoe kun je dit probleem oplossen?

Lees meer »

Laat je werkplek ergonomisch instellen om klachten te voorkomen

Pijn in je nek, schouder, armen of rug. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Sinds het vele thuiswerken lijkt het nog wel erger geworden. In de thuissituatie zitten veel mensen achter een te hoog bureau of aan de keukentafel te werken. De keukentafel staat eigenlijk ook altijd te hoog. Als je dan ook nog op je laptop werkt zonder los toetsenbord en muis dan wordt het wel heel erg moeilijk om nog goed te zitten.

Lees meer »

Goede ergonomie maakt thuiswerken leuker

Sinds de coronacrisis is thuiswerken eerder regel dan uitzondering. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Een van de grootste nadelen is het risico op fysieke klachten. Zo blijkt dat klachten in nek, schouders, armen en handen behoren tot de grootste gezondheidsrisico’s (Birimoglu Okuyan C., Begen M. 2020). Aangezien er ook een aantal grote voordelen zitten aan thuiswerken, denk aan toegenomen productiviteit, minder ziekmelding als gevolg van stress, besparing op bedrijfskosten en meer voldoening uit het werk (Church N. 2015) is het de moeite waard om het specifieke nadeel, lichamelijke klachten, eens onder de loep te nemen. Want als het lukt om dat nadeel te verminderen wordt thuiswerken nog effectiever – en leuker.

Lees meer »

Werken op wisselende werkplekken – een paar ergonomische tips

Als gevolg van de coronacrisis moeten mensen op steeds meer verschillende werkplekken werken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een werkplek op kantoor, thuis en bij een opdrachtgever hebt. Een probleem dat dit met zich mee kan brengen is dat je een werkplek hebt die niet goed op jou is afgestemd. Met als gevolg een verhoogd risico op RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten. Hoe zorg je ervoor dat je op iedere werkplek goed kunt zitten? Hier een aantal tips:

Lees meer »

Fitness en bootcamp bij nek-, schouder- en rugklachten – waar moet je op letten?

Bij nek-, schouder- en rugklachten wordt vaak geadviseerd om zo veel mogelijk te blijven bewegen. Dat kan door in de tuin te werken, in huis te klussen of door bijvoorbeeld lopende de natuur in de trekken. Maar wat ook kan is sporten. Veel mensen doen dat in de vorm van fitness of door mee te doen aan een bootcamp klasje. Het voordeel hiervan is dat je in een korte tijd behoorlijk intensief beweegt waardoor je conditie op termijn verbeterd. Maar mensen met lichamelijke klachten hebben niet altijd baat bij sport. Wat als je alleen maar meer klachten krijgt door meer te bewegen te of sporten?

Lees meer »

Nek- en schouderklachten? Laat je schouders hangen

Een vervelend zeurend gevoel in je nek, schouders en armen aan het einde van een werkdag. Bijna iedereen kent het wel. Vooral als de werkdruk hoog is en er is weinig tijd voor ontspanning. Dan steken dit soort klachten de kop op. Een veel gehoorde tip is ‘zorg voor een goede houding, dus borst naar voren en schouders naar achter’. Maar wist je dat dat vaak helemaal niet goed is? Bij veel mensen zorgt dit juist voor te veel strekking in de bovenrug. Het maakt de spanning op je schouders alleen maar erger.

Lees meer »